Hebt u even

 

WK voetbal

Ik las het trieste verhaal in de krant, hoe een jonge vrouw haar vader verloor in Qatar, bij de aanbouw van een groot stadion… En ik dacht…

Als het WK voetbal daar toch moet doorgaan…
Laten er dan geen vliegtuigen met supporters heengaan en laat ons hier hooguit een radioverslag van horen. Laat ons desnoods alleen de uitslag weten in het sportjournaal, met een biertje bij de hand voor (als) ‘we’ gewonnen hebben. Of… zelfs dat niet. 

Toch? 

Maar het lijkt allemaal te moeten! Want het volk wil ‘brood en spelen’ zei iemand. Ja, en voor spelen geven we zoveel uit dat velen geen brood overhouden, ook al worden ze geronseld met geweldige beloften. Ook al kostte het zoveel mensenlevens, zoals je leest in de goed gedocumenteerde artikelen in het dagblad Trouw bv. De vader van die jonge vrouw waar ik mee begon had geld geleend bij de familie, die zou meeprofiteren. Voor die tijd waren ze arm en daarna? Zij hadden geen brood en vader was dood…. 

Ik denk…

Als het dan toch moet doorgaan (maar van wie?) laten verslaggevers hún verhalen vertellen, ook als die onze ‘pret’ bederven. En hooguit af en toe dat verhaal onderbreken en zeggen: “O ja, ik zie dat er inmiddels is gescoord ook!” 

Stel je voor… dat je kampioen wordt op een toernooi dat zoveel gekost heeft. Zoveel weggegooid geld en zoveel mensenlevens… Dat moet je niet willen. Nederland ook niet. Laten we maar een toernooi wachten. 

Zelf kijk ik gewoon uit naar een middagje Nieuw Zuid. Bij mijn amateurcluppie. Voor 10 euro, met koffie of een biertje in de pauze. Waar het voetbal wel eens tegenvalt, maar de humor nooit. En waar je gemist wordt als je er niet bent. 

U vindt dit een zuur stukje van een voetballiefhebber? Dat zou kunnen. Zoeter kan ik het niet maken.

 

Zegert de Graaf